Share |

Știai că dacă ești cetățean străin și locuiești în Portugalia poți vota?

A comunidade Romena é a terceira maior comunidade migrante em Portugal. Enquanto cidadãos e cidadãs da União Europeia, os romenos e romenas residentes têm direito de voto nas eleições autárquicas. O Bloco de Sintra está a sensibilizar esta comunidade para os seus direitos. (VER FOLHETO AQUI)

_________

Știai că dacă ești cetățean străin și locuiești în Portugalia poți vota?
Ce sunt alegerile municipale?
În Portugalia, puterea locală este împărțită între Consiliul Municipal, Reședința Municipala,  Reședința  și Primărie.  De exemplu, Sintra este un județ și Queluz-Belas o reședința de județ. Un județ, in general, are mai multe reședințe. Alegerile locale se desfășoară din 4 în 4 și se aleg reprezentați locali pentru Primărie,Consiliu Municipal și Reședința Municipală . Pot vota și candida majoritatea cetățenilor care locuiesc în Portugalia.
Sunt cetățean străin pot vota?
Poți vota dacă ești cetățean al uneia dintre aceste țări : Brazilia 1, Capul Verde 1, Angliav 2, Argentina, Chile, Columbia, Islanda, Norvegia, Noua Zeelandă Peru,Uruguai și Venezuela sau orice țară membră a Uniunii Europene3.
1  Cu rezidență legală în Portugalia peste 2 ani.
2 Cu rezidență în Portugalia înainte de Brexit.
3 Germania, Austria, Belgia, Bulgaria ,Cipru ,Croația, Danemarca,Slovacia, Slovenia, Spania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Olanda,Ungaria,  Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Cehia, România și Suedia.
Cum mă pot înscrie?
Mergi la Primaria din care face parte Rezidența ta oficială. Ia-ți documentele (pașaportul și titlul de rezidență) și spune că dorești să te înscrii la alegerile municipale.
Poți să te înscrii până  pe data de 27 iulie. După acest termen, înscrierea este suspendată până în ziua alegerilor.
Este doar asta ?
Da! În ziua alegerilor este de ajuns să duci doar pașaportul cu tine și poti contribui cu votul tau pentru o politica mai dreaptă și solidară.
Înainte de a vota informează-te despre cine îți apăra drepturile!

AnexoTamanho
Panfleto Romeno299.89 KB